Kviečiai yra kone populiariausia auginama kultūra visame pasaulyje. Iš jų yra gaminami keletas kulinarijoje nepakeičiamų produktų. Būtent apie juos ir bus kalbama šiame straipsnyje.
Pilno grūdo kvietiniai miltai
Tai iš viso kviečio grūdo sumalti miltai. Šių miltų maistinė vertė yra didesnė nei baltų kvietinių miltų, iš kurių sijavimo metu yra pašalinamos grūdo luobelės ir gemalai. Iš pilno grūdo miltų yra kepama kvietinė duona, čapati duona bei kiti sveikuoliški gaminiai. Labai dažnai pilno grūdo kvietiniai miltai yra sumaišomi su baltaisiais kvietiniais miltais. Tokiu būdu yra praturtinama baltų miltų maistinė vertė išlaikant jų skonio ypatybes. Iš šių miltų mišinio gaminami įprasti patiekalai, kurie yra gaminami ir iš paprastų kvietinių miltų.
Balti kvietiniai miltai
Tai pats populiariausias gaminys iš kviečių grūdų. Balti kvietiniai miltai yra gaunami sumalant kvietinius grūdus ir po to iš šių pašalinant luobeles bei gemalus. Iš kvietinių miltų dažniausiai yra kepami įvairūs duonos gaminiai, pyragai, tortai, sausainiai, lietiniai blynai ir kita. Taip pat iš šių miltų yra gaminamas vienas populiariausių pasaulyje produktų – tai makaronai.
Kviečių sėlenos
Sėlena yra kvietinio grūdo lukštas. Sėlenose yra omega-3 riebalų rūgščių, baltymų, vitaminų, krakmolo, mineralinių ir skaidulinių medžiagų. Kviečių sėlenos yra laikomos šalutiniu kvietinių miltų gamybos metu susidariusiu produktu. Kviečių grūdų malimo metu grūdo lukštas atsiskiria nuo likusios grūdo dalies. Sumaltuose miltuose atsiradusios sėlenos sijavimo metu yra pašalinamos iš jų ir naudojamos kaip atskiras maisto produktas. Sėlenos neretai yra naudojamos tiems patiems išsijotiems kvietiniams miltams praturtinti.