Iš kviečių grūdų gaminami produktai

Kviečiai yra kone populiariausia auginama kultūra visame pasaulyje. Iš jų yra gaminami keletas kulinarijoje nepakeičiamų produktų. Būtent apie juos ir bus kalbama šiame straipsnyje.

Kviečių grūdaiPilno grūdo kvietiniai miltai

Tai iš viso kviečio grūdo sumalti miltai. Šių miltų maistinė vertė yra didesnė nei baltų kvietinių miltų, iš kurių sijavimo metu yra pašalinamos grūdo luobelės ir gemalai. Iš pilno grūdo miltų yra kepama kvietinė duona, čapati duona bei kiti sveikuoliški gaminiai. Labai dažnai pilno grūdo kvietiniai miltai yra sumaišomi su baltaisiais kvietiniais miltais. Tokiu būdu yra praturtinama baltų miltų maistinė vertė išlaikant jų skonio ypatybes. Iš šių miltų mišinio gaminami įprasti patiekalai, kurie yra gaminami ir iš paprastų kvietinių miltų.

Balti kvietiniai miltai

Tai pats populiariausias gaminys iš kviečių grūdų. Balti kvietiniai miltai yra gaunami sumalant kvietinius grūdus ir po to iš šių pašalinant luobeles bei gemalus. Iš kvietinių miltų dažniausiai yra kepami įvairūs duonos gaminiai, pyragai, tortai, sausainiai, lietiniai blynai ir kita. Taip pat iš šių miltų yra gaminamas vienas populiariausių pasaulyje produktų – tai makaronai.

Kviečių sėlenos

Sėlena yra kvietinio grūdo lukštas. Sėlenose yra omega-3 riebalų rūgščių, baltymų, vitaminų, krakmolo, mineralinių ir skaidulinių medžiagų. Kviečių sėlenos yra laikomos šalutiniu kvietinių miltų gamybos metu susidariusiu produktu. Kviečių grūdų malimo metu grūdo lukštas atsiskiria nuo likusios grūdo dalies. Sumaltuose miltuose atsiradusios sėlenos sijavimo metu yra pašalinamos iš jų ir naudojamos kaip atskiras maisto produktas. Sėlenos neretai yra naudojamos tiems patiems išsijotiems kvietiniams miltams praturtinti.

Gemalas

Tai nedidelė kviečio grūdo dalis, kuri malant kvietinius miltus nuo jų gali būti atskirta arba palikta. Iš kvietinio grūdo gautas gemalas yra naudojamas įprastiems kvietiniams miltams praturtinti. Kviečio gemale yra baltymų, ląstelienos ir nesočiųjų riebalų. Jame taip pat yra vitamino E, magnio, tiamino, folinato, kalio ir fosforo.

Manų kruopos

Manų kruopos yra gaminamos stambiai sumalant kvietinius grūdus ir iš jų atrenkant gemalo dalis. Kadangi gemalas yra pagrindinė kvietinio grūdo dalis, tai iš jo pagamintų manų kruopų maistinė sudėtis yra labai panaši į kvietinių miltų sudėtį. Kulinarijoje manų kruopos naudojamos daugeliui patiekalų paruošti. Taip pat iš jų yra verdama manų košė, kuri pasižymėdama lengvu ir greitu virškinimu yra naudojama vaikų ar skrandžio ligomis sergančių žmonių mityboje.

Kuskusas

Kuskusas yra gaminamas iš jau pagamintų manų kruopų . Manų kruopos yra užpilamos vandeniu ir tuomet tarpusavyje trinamos. Tokiu būdu atsiradę rutuliukai yra išdžiovinami, kurie ir vadinami kuskusu. Kuskusas yra plačiai naudojamas pietvakarinei Afrikos daliai priklausančiose virtuvėse. Jo paruošimui yra reikalingi specialūs įgūdžiai, kadangi verdant jį jo dalys tarpusavyje turi likti nesukibusios. Kuskuso kruopos yra valgomos kartu su mėsą, žuvimi ir daržovėmis.

Dribsniai

Iš kvietinių miltų pagaminti kvietiniai dribsniai dažniausiai yra valgomi šalti pusryčiu metu arba kaip užkandis bet kuriuo dienos metu. Šie dribsniai gali būti pagaminti tiek iš kvietinių miltų, tiek iš pilno grūdo miltų, papildomai praturtint juos mineralais ir vitaminais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *